Häftigt

Älskar du Vänner? – Då kan du lida av mindre ångest enligt psykologen

av dagensnöje
8 maj, 2019

Vem älskar inte Vänner? Chandlers ironiska humor och det tio-säsonger långa dramat mellan Ross och Rachel har gjort det till en av de mest älskade serierna genom tiderna. Men kollar du mycket på Vänner så kan du faktiskt lida av mindre ångest enligt en psykolog.

Marc Hekster är doktor i klinisk psykologi och han hävdar att kolla på den populära tv-serien kan hjälpa folk som upplever ångest och oro.

Annons

“Efter att ha jobbat i över 20 år med folk som lider av ångest, kan jag dra slutsatsen att det är bland annat de repeterande och den relaterbara naturen av program så som Vänner och Big Bang Theory som kommer göra tricket”, säger Marc i en artikel av Metro.

Marc förklarar i Metro att oro och ångest är människo-sinnets alarmsystem som indikerar att något är fel. Denna oro och ångest beror ofta på förträngda och obearbetade tankar och känslor som byggs upp.

Bildkälla: Instagram

Ibland behöver man “lätta på trycket” enligt Marc och då är Vänner perfekt eftersom tittarna får en känsla av komfort och kan fly in i den fiktiva världen ett tag.

Att kolla på Vänner handlar enligt Marc om att “se karaktärerna i serien gå igenom problem och oro som sedan löser sig och försvinner, oftast i kontexten med andra relationer i deras liv”.

Enligt Marc så hjälper alltså Vänner en om man känner ångest eller oro för att man ser karaktärerna i serien gå igenom samma sak. Man lär sig därför hantera känslorna bättre eftersom man ser karaktärerna varje avsnitt lösa och komma bort från de negativa känslorna.

Tror du att Vänner hjälper mot ångest? Dela inlägget och tagga en kompis som älskar Vänner!

Dela på Facebook
Annons