Allmänt

Tänderna kan gå av om du borstar dem efter att ha ätit det här

av dagensnöje
20 maj, 2019

Många av oss har lärt oss att det är bra att borsta tänderna efter vi ätit så att tänderna blir rena. Men i vissa fall är detta falskt. Det kan rentav vara skadligt för tänderna att borsta dem efter att du ätit viss mat. Tandläkaren Sofia Jofred säger till Hälsoliv att vissa produkter fräter på tänderna och om man då borstar tänderna efter att ha ätit dessa frätande produkterna så kan tänderna i värsta fall gå av. De frätande produkterna du inte ska borsta tänderna direkt efter att du har ätit är:

Alkohol

Speciellt vin har ett lågt ph-värde vilket fräter på tänderna. Detta gäller både rött och vitt vin.

Annons

Juice

Juice har ett surt ph-värde som fräter på tänderna och luckrar upp emaljen. Om du sedan borstar tänderna efter att du druckit juice så förstör du och slipar bort emaljen ännu mer.

Frukt

Vindruvor, citron, apelsin och gröna äpplen är väldigt sura och har lågt ph-värde. Detta är skadligt för tänderna så vänta alltid med att borsta tänderna efter att ha ätit citrusfrukter eller annan sur frukt.

Vinäger

Vinäger är vanligt att ha på lite sallad. Det är väldigt gott men också väldigt skadligt för tänderna om du inte väntar med att borsta dom efter du ätit något med vinäger på.

Bildkälla: Instagram

Syrligt godis

Har man ätit sött godis är det bra att borsta tänderna direkt efteråt. Men har man ätit syrligt godis är det inte bra! Det syrliga godiset fräter på tänderna och om du då borstar dom direkt efter så gör du det värre.

Dela inlägget och varna dina kompisar från att borsta tänderna efter de ätit det här!

Dela på Facebook
Annons