Wow

10-åriga Arvid räddade sin systers liv – med knep från lego

av dagensnöje
14 januari, 2019

10-åriga Arvid räddade sin lillasyster Majken från att kvävas till döds, med ett knep som han har lärt sig från Lego Star Wars. Tre kraftiga tryck på magen krävdes för att hon skulle kunna börja andas igen.

En dag i december byggde barnen Arvid, 10, och Majken, 8, lego på Majkens rum. Vid sidan om dem hade de en påse med godis.

Annons

– Vi satt och byggde och då sa Arvid något jätteroligt, säger Majken till Aftonbladet.

– Jag åt en lång, regnbågsfärgad godis med surt på och den fastnade här, berättar Majken för Aftonbladet och pekar på sin hals.

Källa: Marcus Ericsson

Majken blev röd i ansiktet och föll ihop på golvet.

– Jag frågade henne hur hon mådde och sa att hon skulle ställa sig upp, men det kunde hon inte, säger Arvid till Aftonbladet.

Mamma Sofia satt i vardagsrummet och reagerade först inte på det som hände inne på rummet.

– Majken hade varit förkyld. I bakgrunden hörde jag att hon hostade, men det var inget jag tänkte så mycket mer på, säger Sofia Karlsson till Aftonbladet.

Arvid var snabb i handling och tanke.

– Jag ställde mig bakom henne och tryckte på hennes mage tre gånger, säger Arvid medans han visar en perfekt utförd Heimlichmanöver.

Han hade lärt sig genom att titta på Youtube-klipp

– Jag gillar ju lego och när jag tittade på Lego Star Wars var det en gubbe som fick något i halsen och då gjorde de så där. Och så har vi pratat om det i skolan också, säger Arvid.

Majken berättar om hur det kändes.

– Det kändes så himla skönt att få luft igen, säger Majken till Aftonbladet.

Mamma Sofia hörde att något allvarligt hände i rummet och kom springandes.

– Majken var riktigt röd i ansiktet och mörkblå om läpparna, berättar hon till Aftonbladet.

Till en början blev hon chockad, men efter barnen berättat vad som hade hänt blev hon imponerad.

– När jag förstod var Arvid gjort så blev jag riktigt imponerad. Man tänker vad som kunde ha hänt om Majken varit ensam. Arvid kan ha räddat hennes liv, säger Sofia till Aftonbladet.

Tack vare Arvids insats så överlevde Majken. Om han inte hade varit där hade det kunna sluta betydligt sämre för henne. Arvid är en riktig hjälte.

Dela på Facebook
Annons